Jääporan käytöstä

Jääporan terä on vaarallisen terävä. Jääporaa on käsiteltävä varoen ja pidettävä poissa lasten ulottuvilta. Teräsuoja on pidettävä kiinni terässä aina kun poraa ei käytetä ja kun siirrytään jäällä tai muualla paikasta toiseen. Jääporaa ei myöskään ole suotavaa käyttää kävelykeppinä. Turvallisen jäällä liikkumisen voi varmistaa mieluummin kenkien liukuesteillä.

Poraaminen aloitetaan asettamalla jääporan teräpuoli varovasti jäälle - siis asettamalla, ei lyömällä tai pudottamalla. Veiviä kierretään myötäpäivään kunnes pora on päässyt jään läpi.

Jos poraa joutuu painamaan alaspäin, jotta reiän teko edistyisi, on terä todennäköisesti tylsä. Tällöin on aika teroituttaa terä tai mahdollisesti on hankittava vaihtoterä. Kaikki terämallimme takaavat vaivattoman reiän teon kuivaan jäähän ja erikoisterät myös märkään jäähän. Kunnossa olevan jääporan alaspäin painaminen poratessa ei ole tarpeen eikä suositeltavaa.

Varmistu että jään alla on riittävästi vettä ettei jääpora osu pohjaan, jossa voi olla kiviä tai hiekkaa. Terä voi tylsyä myös silloin kun jään päällä tai sisällä on hiekkaa esimerkiksi tuulen tuomana.

Jääpora tulisi säilyttää kuivassa paikassa pystyasennossa teräsuoja tiukasti kiinnitettynä. Teräsuojan ja kiinnityskumin kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti.

Vaihtoteräpalvelu

Tylsyneen jääporan terän saa teräväksi helpoimmin käyttämällä vaihtoteräpalveluamme. Kalastusvälinekauppiaat toteuttavat palvelua, joka toimii niin, että käytettyä jääporan terää vastaan kauppias myy tehtaalla teroitetun ja takuukunnostetun terän uutta vastaavaa edullisemmin.

Irroita terä rungosta ja vie se teräsuojineen lähimmälle kalastusvälinekauppiaalle, joka myy tilalle vaihtoterän. Kauppias toimittaa aikanaan terän tehtaallemme, josta toimitamme kauppiaalle vastaavat terät edelleen myytäväksi.

Katso lista vaihtoteräkauppiaista paikkakunnittain tästä.